Contact
06 24 59 35 98

Echtscheidingsmediation

Scheiden

Als u uit elkaar gaat, komt er heel wat op u af. Uw wereld staat op zijn kop, en dan moet er ook nog eens van alles geregeld worden. Een hele rij vragen dient zich aan: wat doen we met het huis, hoe moet het met de kinderen? En gaan we het financieel wel redden? Welke rechten en plichten heb ik eigenlijk, welke mogelijkheden zijn er, en waar moet ik allemaal op letten?

 

Wat is echtscheidingsmediation?

Echtscheidingsmediation is een goede manier om in overleg met elkaar de zaken te regelen en beslissingen te nemen, zodat u allebei op een goede manier verder kunt. Het werkt in beginsel hetzelfde als ‘gewone’ mediation. Ook de voordelen van mediation ten opzichte van een rechtszaak gelden hier. Daarom verwijst de rechter echtscheidingszaken ook steeds vaker naar een mediator. Waar een echtscheidingsmediation anders in is, is dat er meestal iets meer gesprekken nodig zijn; gemiddeld 3 tot 5. Dit hangt af van uw situatie en wat er geregeld moet worden.

 

Echtscheidingsconvenant & ouderschapsplan

Binnen een echtscheidingsmediation neemt meestal het opstellen van een echtscheidingsconvenant een belangrijke plaats in. En als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, komt daar een  ouderschapsplan bij. Dit doen we stap voor stap. De tijd tussen de gesprekken, meestal 2 of 3 weken, kunt u gebruiken om na te denken, informatie te verzamelen, en de overeengekomen stappen te zetten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het praten met de kinderen over de zorgregeling, het te koop zetten van het huis of het regelen van financiering voor overname ervan, en het verdelen van de inboedel.

 

De familie-mediator

Als familie-mediator ben ik gespecialiseerd in echtscheidingszaken en alles wat daarmee samenhangt. Ik loods u stap voor stap langs alle dingen waar bij een scheiding aandacht aan besteed moet worden. Ik informeer u, zodat u weloverwogen uw keuzes kunt maken. Als dat nodig is kunnen  specialistisch adviseurs ingeschakeld worden; bijvoorbeeld een pensioenadviseur, een hypotheekadviseur of een fiscaal adviseur.

 

En hoe gaat het dan verder?

Als het convenant en/of het ouderschapsplan klaar is en door beiden ondertekend, kan dit  samen met een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek door een advocaat worden ingediend bij de rechtbank. Hiervoor werk ik samen met een advocaat.

 

Twijfelt u over scheiden?

Ook als u twijfelt over scheiden kan een gesprek met een mediator nuttig zijn. Het verbetert de communicatie, helpt duidelijk te krijgen wat de geschilpunten zijn en waar u staat met elkaar.